top of page

Kulturen går på knäna!

Uppdaterat: 22 feb. 2024

Anna-Karin Waldemarson

”Ur led är tiden: ve! att jag är den som föddes att den vrida rätt igen.” 


Det är tur att vi har varandra och kan vara starka tillsammans. Det är längesedan kulturlivet i Sverige hade att brottas med så stora utmaningar som nu. Anslagen till kulturen skärs ned, både till den professionella och ideella. Enligt kulturministern har regeringen valt ”ett antal områden att prioritera som de tror är rätt just nu”. Kultur- och kulturutövande hör uppenbarligen inte dit, kanske blir de också utifrån diskursen om självfinansiering på sikt helt bortprioriterade... Teaterchef Leif Stinnerbom på Västanå vittnar om den svåraste situationen på 30 år och skådespelaren Eva Röse undrar om beslutsfattare förstår vad samhället förlorar på att man rycker undan förutsättningarna för föreningslivet och det fria kulturutövandet och att man överhuvudtaget kan tro att man kan vinna på att nedmontera kulturen.


Kulturen står stark och stadig 

Det aktiva föreningslivet har mervärden som är lite svårare att finna i verksamheter som Skapande skola eller Kulturskolan. Amatörteater i föreningsform ger förutsättningar för konstnärlig utveckling, demokratiska arbetsformer och sociala arenor. Föreningen ger tillhörighet och sammanhang. Att kulturutövande också är en demokratisk rättighet menar organisten Mattias Wager och beskriver körverksamheten i vårt land som en av våra största folkrörelser med 600 000 deltagare, det är fler människor som sjunger i kör än som är med i fotbollsföreningar. Vad har då körverksamheten gemensamt med oss i ATR? Denna får, precis som amatörteatern, ständigt urholkade anslag och brottas liksom flera av våra föreningar med att få ekonomin att räcka till replokaler och scener. 

 

Det nummer av Teaterforum som du just nu läser är det första av årets, som alla enbart kommer att ges ut digitalt. I dagens ansträngda ekonomiska situation har förbundsstyrelsen valt att prioritera verksamhet före papperstidning. Det är mycket vi i ATR har att vara stolta över. Mötesplatser som festivaler och kongresser, utbildningar i teater och föreningsliv, ett kreativt och handlingskraftigt kansli. Något som vi kan vara särskilt stolta över, i mitt tycke, är att vi håller fast vid att vara en generationsövergripande organisation. Förra vårens festival i Halmstad är ett lysande exempel på detta med spelande grupper i olika åldrar. Och det faktum att man kan vara med i sin teaterförening genom hela livet, år ut och år in.  Så det är tur att vi har varandra nu när det blåser snålt. Att vi har varandra i ATR, men också att vi har varandra inom amatörkulturen. Ax planerar uppvaktningar av kulturpolitiker kring anslagsläget och samlar nu in underlag om kulturföreningarnas ekonomiska förutsättningar. Vi återkommer om detta. Avslutningsvis önskas ni ett riktigt Gott Nytt Teaterår med intressant verksamhet på hemmaplan och i förbundet!  https://www.svt.se/kultur/kulturminister-parisa-liljestrand-kulturen-behover-sta-pa-fler-ben-an-bidrag





Anna - Karin Waldemarson, styrelseledamot.

16 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comentarios


bottom of page