År 1917 föreslog Stockholms borgmästare Carl Lindhagen att man skulle bygga ett medborgarhus. En byggnad som innehöll sådant som var bra förstadsbornas kropp och själ. Där skulle finnas bibliotek, bad, gymnastiksal, samlingssalar och utställningslokaler. Det var mycket motstånd mot förslaget från konservativa politiker. Men många drev det vidare och 1937 började man bygga Medborgarhuset på Södermalm. Huset invigdes i november 1939.
Redan det året började Rolf Tourd (född 1921) spela teater med en grupp 15-17-åringar i en samlingssal som hörde till barnbiblioteket. Där fanns 99 sittplatser och ett podium. Tourd satte upp en ridå och gjorde annat för att få lokalen att fungera som en teater. Han döpte den till Lilla Teatern. Ensemblen var mycket framgångsrik med sina föreställningar. Inför sommaren 1941 fick Tourd ett kungligt anslag på 300 kronor, för att turnera runt till ett 40-tal barnkolonier.
När Rolf Tourd och hans ensemble kom tillbaka till Stockholm hade dock teaterlokalen tagits över av Ingmar Bergman (född 1918). Han hade gjort några uppmärksammade amatöruppsättningar på Mäster Olofsgårde. Och nu lyckats övertyga ansvarigt borgarråd om att han var rätt man att leda barnteatern i Medborgarhuset. Och dessutom fått ett anslag på 1.500 kronor. Han kallade sin verksamhet för Sagoteatern och gav här 200 föreställningar under spelåret 1941-42.
På Stockholms stadsbibliotek fanns dock barnbibliotekarien Elsa Olenius (född 1896). Hon arrangerade sagostunder och andra aktiviteter med barn. Och hon ville ta över den här teaterlokalen. Så hon gick till borgarrådet och berättade att Bergman och hans skådespelare ibland drack öl på teatern
efter föreställningarna! Och det hände att män och kvinnor övernattade där tillsammans.
Ingmar Bergman åkte ut och Olenius tog över lokalen och startade Stadsbibliotekets barnteater där. Hon var en god pedagog, en effektiv organisatör och fenomenal på att hitta pedagoger som var duktiga på att skapa teater med barngrupper. Verksamheten växte. 1955 bytte den namn till Vår Teater. Nja, det officiella namnet var Stockholms stads barn- och ungdomsteater. Men man ville också ha ett namn som barnen kunde komma ihåg. Man inrättade också teatrar i fler stadsdelar.
Elsa Olenius fortsatte att leda verksamheten tills hon motvilligt gick i pension 1961. Teaterlokalen i Medborgarhuset fortsatte att användas genom åre. Men 2013 stängdes hela byggnaden för renovering. När man flyttade tillbaka 2019 fick bibliotek och teaterverksamhet som nu var en del av Kulturskolan - flytta in en annan del av huset.
Den del av Medborgarhuset där Tourd, Bergman och Olenius var verksamma hyrs nu ut till restauranger. En av dem heter "Biblioteket". Och där finns massor med inredningsdetaljer och utsmyckning som berättar om att det funnits ett sådant här. Däremot finns ingen information om att det funnits en teater här och om alla de fantastiska teateräventyr som barn, ungdomar och pedagoger skapar här genom decennierna. Det är sorgligt. Den här lilla teaterlokalen hade förtjänat att bli kulturminnesmärkt och bevarad. Eller åtminstonde att få en liten - nej stor - minnesskylt.
Kent Hägglund
Comments